maanantai 27. syyskuuta 2010

linssikeitto -- lentil soup

lauantaina muutama nuori teki minulle luonnetestin. olen kreikkalaisen mytologian jumalatar nimeltä hestia. ei nyt ihan osu yksiin, mutta täytyy sanoa että aika moni kohta kuvailee minua hyvin. (kirjan nimi jäi ottamatta ylös).

on saturday couple of teenagers made me a personality test. i'm a goddess called hestia from the greek mythology. it didn't match all the way through but i need to say that in many ways it describes me quite well. (i don't remember the name of the book).





kaunis maanantai!

beautiful monday!



voisin tähän loppuun laittaa vihdoin sen linssikeiton ohjeen, jonka sain ystävältäni. tosi maukas syksyinen keitto. sopii vaikkapa sämpylöiden kanssa nautittavaksi. myös hyvä hätävararuoka, koska ainekset säilyvät kaapissa pitkään.

linssikeitto

kuullota oliiviöljyssä yksi silputtu sipuli, kaksi pilkottua valkosipulinkynttä ja mausta currylla. lisää 2 dl punaisia linssejä (kuivia) ja pyöräytä ne nopeasti oliiviöljy-sipuliseoksessa. lisää 8 dl vettä ja keitä linssit pehmeiksi (n. 15 min.). lisää (yrtti)tomaattimurskapurkki (500 g pahvitetra). lisää mausteet eli yrttejä (jos ei ollut tomaattimurskassa), ripaus mustapippuria, hieman suolaa (jos ei tomaattimurskassa), pikkuisen garam masalaa ja inkivääriä tuoreena raasteena (tai alussa curry-vaiheessa pieni määrä jauheena). anna poreilla liedellä niin kauan kuin siltä tuntuu ja lisää kookosmaitoa (laitoin pienen tölkin, n. 1 dl). soseuta sauvasekoittimella.

D ja S tykkäs kovasti, mies ja minä erittäin paljon, mutta E ei uskaltanut maistella lusikan kärjellistä enempää.


now i could finally write the lentil soup recipe here. the recipe is from a friend of mine and suits well as a fall dinner with some home baked rolls. it's easy to have the ingredients at home in the room temperature and make this anytime.

lentil soup

saute an onion in olive oil in a pot, two chopped cloves of garlic and add some yellow curry powder. add 2 dl red lentils (dry ones) and quickly turn them around with the onions. add 8 dl water and boil for about 15 minutes. add 500 g crushed tomato can/carton and add some spices: herbs, ground black pepper, salt (if not in the tomato carton), garam masala and graded fresh ginger (or powder when you saute the onion). let it boil as long as you want to and add some coconut milk (about 1 dl). make the soup smooth with a blender.

D and S liked this, my husband and i a lot but E didn't have courage to taste it very much.


3 kommenttia:

  1. hestia-kodin jumalatar, that does sound like you!

    And thanks for the recipe!

    VastaaPoista
  2. Today a friend of mine made lentil soup for us and the recipe was almost the same but the only spice was curry. It was milder. Maybe children would prefer it. I don't put very much spices either but it was interesting to see how different the same (almost the same) soup can be. So many variations can be tried out.

    VastaaPoista