torstai 17. tammikuuta 2013

pelmenit -- pelmenis


olen siirtynyt ajatuksen asteelta hieman korkemmalle asteelle. en oikein osaa päättää mitä värejä käyttäisin isoäitini perintökokoelmasta (tässä osa) ja pitkät puikot ovat kateissa, mutta lankojen kartoitukseen asti pääseminen on erittäin lupaava alku :). 







pelmenitaikinavaras.











ylimääräinen jauhelihasipuliseos paistui munakoison ja paprikan kanssa salaattiin. täydellinen päivällinen!

tässä teillekin, jos innostutte:

pelmenit venäläisen tuttavani tapaan (n. 50 kpl):

1 dl vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 tl suolaa
vähän öljyä

taikina alustetaan kiinteäksi, joustavaksi, ei tarttuvaksi.

täyteseos:

200 g jauhelihaa (raakaa)
1 sipuli (pieneksi pilkottuna ja paistettuna, jotta ei riko taikinakuorta)
2 rkl majoneesia
mustapippurirouhetta
1 tl suolaa

keitinliemi:

2 l vettä
2 lihaliemikuutiota
laakerinlehti tai kaksi
maustepippureita n. 10 kpl

kaulitse taikina parissa erässä mahdollisimman ohueksi. kapealla juomalasilla, snapsilasilla tms. saa sopivia, n. 5 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. nosta nokare täytettä ympyrän päälle. taittele, paina ensin sormilla reunoja hieman kiinni yhteen, sitten haarukalla. nipistä vielä päät yhteen. keitä pelmenejä keitinliemessä kunnes ne nousevat pintaan (n. 6 min.). tarjoile voin ja persiljan kanssa (minä en lisännyt voita). tai smetanan, mutta ilman smetanaa oikein hyviä. valmistamiseen kannattaa varata n. tunti. 

ei ollut vaikeaa ja nuo oli superherkullisia. nirsoinkin lapsistamme söi innolla.

12 kommenttia:

  1. kiitti! näitä vois kokeilla ja ehdottomasti smetanan kanssa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä. Vie kielen mennessään ilmankin, molempi hyvä.

      Poista
  2. Nam, näyttää superhyviltä ja meillä myös lapset tykkää. Olen tosin tehnyt vain pakasteista.. Hyvä idea, ostankin niitä huomiseksi äidille kun tulee hoitamaan lapsia ja ruokaa pitää varata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kyllähän se noinkin onnistuu. En ole itse uskaltanut ostaa pakastealtaasta sen jälkeen kun kerran ostimme lasten kanssa makeita versioita, muistaakseni rahkatäytteisiä pelmenejä. Ne oli ihan kamalia! Huom. yleensä tykkään kaikesta. Mutta joku muukin oli tykännyt suolaisista, joten ehkäpä vielä uskallan kokeilla. Olisi mukavaa vaihtelua kalapuikoille tms. pikaruuille. Hauskaa treffailua miehesi kanssa. Luin juuri että sushi-kurssille.

      Poista
  3. Ai että, kuulostaapa herkulliselta! Täytyy laittaa tämä resepti kokeiltavien listalle!

    VastaaPoista
  4. Kiva! Luultavasti et tule pettymään :) Jos tuoreeltaan lämpiminä syöt.

    VastaaPoista
  5. oi ei, pitääkö munkin nyt ruveta näpertämänä pelmeenejä... mun mielestä jo kaalilaatikon tekeminen on vaivalloista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kun pelmenien tekeminen on niin terapeuttista. Oikeasti, tykkäsin! Kaipasin kai jotakin käsillätekemistä.

      Poista
  6. Superherkulliselta kyllä näyttää. Kiitos kun jaoit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun iloa muillekin. Musta näistä tuli jopa maukkaampia kuin mitä muistin pelmenien olleen jossakin ravintolassa.

      Poista