perjantai 1. maaliskuuta 2013

oi niitä aikoja -- the good old days



sairaana olevan lapsen kanssa olemme tällä viikolla tutkailleet vanhoja ympäristöopin kirjojani. onneksi säilytin ne, ne ovat ihan mahtavia! kirjojen kautta opettajat ovat aika hyvin päässeet tutkailemaan perheiden sisäistä elämää ja oppilaidensa hyvinvointia. tehtäväkirjoissa kysellään tarkkaan kaikenlaista. oppikirjoissa kerrotaan tärkeistä jutuista ja tunnelma on mitä valoisin. valokuvat ovat nostalgista katsottavaa. omista kirjoittamistani vastauksista tulvii yllättävän moninaisia muistoja mieleen. mitäpä te tuumaatte alla luetelluista vanhoista telkkariohjelmista? vuonna -85 olen ilmoittanut tykkääväni näistä:

- lastenohjelma
- ritari ässä (tämän luettuaan oma lapseni kysyi minulta, mikä on ritari ässä. hän kysyi myös muoveista, joilla oppikirjat oli päällystetty. hauska vastailla.)
- lassie 
- sirkus
- spede show
- joskus pikku kakkonen (varmaan aina, mutta piti olla mukamas niin iso)
- tao tao
- peukaloisen retket
- tietokonejengi
- tappajahai
- kymppitonni
- dallas
- dynastia (muistelen kyllä että dallas ja dynastia alkoivat vasta nukkumaanmenoaikaan ja että ainakin jossakin vaiheessa niitä sai katsoa vain isosiskoni, en minä)

katsottujen listalla on myös maanalainen armeija iskee jälleen. en muista yhtään mikä se oli. teininpänähän sitten oli ihan muut ohjelmat mielessä. 



niin, "silloin kun minä olin nuori" :). en olisi uskonut että joskus noin sanoisin, mutta hups, oli ne ajat kyllä tosi erilaisia! ympäristöopin kirjan välistä löytyi nykypäivän sähköpostien vastine. sympaattinen kirjoituskoneella kirjoitettu lappunen, jossa ilmoitetaan kerhojen alkamisesta. lappunen pysäytti, sellaistako todella oli viestiminen? kyllä! mutta vaikka ne vanhat ajat olivat omalla tavallaan niin kivoja, niin silti en ole varma, olisinko valmis luopumaan kännykästä, sähköposteista ja monesta muusta kätevästä (vaikka monesta huonosta jutusta kyllä olisinkin valmis luopumaan). ehkä kuitenkin joitakin vanhojen aikojen mukavia asioita voisi ottaa uusiokäyttöön. voisimme lapsiporukan kanssa leikkiä perinneleikkejä. tai edes kertoa niistä heille. lapsemme luultavasti tykkäisivät kuulla lapsuuteni mielenkiintoisista kokemuksista. niitä aika harvoin tulee kerrottua. tänään ympäristöopin kirjan kanssa oli luontevaa muistella ja toinen muistiani virkistävä voisi olla vanhojen valokuva-albumien avaaminen.




2 kommenttia:

  1. ihanaa, että olet säilyttänyt nuo vanhat kirjasi ja että löytyi tuommoinen lappunenkin! on näissä ihmettelemistä omilla lapsillamme. hauska tuo sun lempi tv-ohjelmat -lista, mulla oli varmasti ihan samoja :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttuja juttuja, niitä olis hauska katsoa uudelleen uusin silmin. Ritari Ässää ja Spede Showta. Ehkä :) Muutaman kirjan nappasin mukaani pari vuotta sitten kun vanhempani muuttivat pois viimeisimmästä lapsuuskodistani. Silloin minulla oli jo lapsia. Heitä silmällä pitäen valitsin joitakin kirjoja mukaani.

      Poista