torstai 17. maaliskuuta 2011

kaksoset -- twins

olin eilen erittäin hyvällä luennolla, jossa teemana oli "yhdessä vai erikseen". pitäisikö kaksoset erottaa vai laittaa samalle luokalle koulussa tai samaan ryhmään päiväkodissa? oli niin kiva kuulla sellaista, mitä itsekin olemme vanhempina ajatelleet. ennen vanhaan kun ajateltiin aika lailla eri tavoin tästäkin aiheesta. vielä myöhemminkin, esim. eri puolilla amerikkaa perheitä on sääntöjen nojalla pakotettu laittamaan kaksoslapsensa eri ryhmiin, minkä seurauksista on sittemmin tehty tutkimuksia. onneksi ollaan huomattu, että vikaan on menty.

tosin on muutama tilanne, jossa erottamiselle voi löytyä perusteita. esimerkiksi jos kaksosilla on huomattava tasoero tai jos toinen on aina toisen "apuopettaja", "varaäiti". tai jos kaksoset ryhmässä ollessaan liittoutuvat erittäin epätoivottaviksi häiriökäyttäytyjiksi.

tutkimusten mukaan samaan ryhmään laittamisella ei ole negatiivista vaikutusta yksilöllisyyden kehittymiselle, opilliselle kehittymiselle tai tunne-elämän kehittymiselle. erottaminen varhaisvaiheessa on kaksoselle henkisesti todella iso muutos. eskarin tai koulun aloittavalle se voisi merkitä surua ja vihaa, myös joskus viestiä että kaksosena oleminen on jotenkin huonoa, mikä kaikki vaikeuttaa oppimista ja laskee motivaatiota. kenelle tahansa lapselle olisi erittäin tärkeää, että koulun aloittamisesta jää hyvä maku. positiivinen alku todennäköisesti myös jatkuu positiivisena kokemuksena.

kuinka yksilöllisyyttä voisi edistää kaksosten kanssa? heitä tulisi puhutella yksilöinä --ei pojat, tytöt, kaksoset tai: mitä te haluatte?, kumpi sinä olet?, oliko teillä kiva päivä?-- vaan heidän omilla nimillään, kohdistaen puheen kullekin erikseen. jos toinen kertoo mitä viikonloppuna on tehty, ei tule olettaa että toisen kaksosen sisäinen kokemus samassa paikassa tapahtuneesta on sama. se on aina eri ja hänelläkin on sanottavaa. häneltä voi kysyä kuinka hän sen koki, mistä hän piti. kaksosilla tulisi olla omia harrastuksia, leluja, vaatteita, neuvolatapaamisia ja kaveritapaamisia.

***

yesterday i went to hear about a topic "together or separately". it was about twins and whether they should go to the same group at school/kindergarten or be separated. it was so nice to hear the things we as parents have talked about lately. in old times people used to think differently about this issue. also later for example in different parts of america families were forced to put their twin children into separate groups according to the rules/laws. later the consequences have been carefully researched. luckily it has been noticed that mistakes were done.


there are some situations in which arguments are found for separation. for example if the twins have noticeable level differences or if the other one is always an "assisting teacher" or a "mother" for the other one. or if the twins tend to ally themselves and cause trouble in the group.


the research suggests that putting the twins to the same group will not have a negative effect on the development of individuality, development of learning or emotional development. early age separation is emotionally a huge change for a twin. for a twin starting school or preschool/kindergarten it could cause sorrow and anxiety, also sometimes a message that being a twin is somehow bad, which all makes learning difficult and lowers motivation. for any child it would be very important that starting the school leaves a good flavor. a positive start most likely will continue as a positive experience.


how could we support individuality with twins? they should be called as individuals --not boys, girls, twins or: what do you (meaning both of them) want?, which one are you?, did you (meaning both of them) have a nice day?-- but with their own names, targeting the speech separately to each one. if the other one tells what was done during the weekend, it shouldn't be assumed that the inner experience of the event in the same place is the same for the other twin. it's always different and also he/she has something to say. you can ask from him how did he experience it, what did he like. twins should have their own hobbies, toys, clothes, health check appointments and friend get-togethers/play-dates.

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Jännää, et tästäkin on joskus ollut jotain erottamissääntöjä. Hyvä että asiaa on tutkittu ja että nykyään asia on toisin. Huomaan itse muuten syyllistyväni perheen ulkopuolisena tohon kumpi sinä olet -juttuun ja muutenkin huomaan joskus suhtautuvani kaksosiin yksikkönä...

    VastaaPoista
  2. Hei, mielenkiintoista asiaa. Tällainen on arvokasta tietoa, ihan kaikille. Hyvin pätevät nuo säännöt kaikkiin sisaruksiin, ettei aina oteta heitä yhtenä yksikkönä "lapsina" vaan omina persoonina ja henkilöinä. Kaksosten vanhemmuudessa tämä vielä tulee erityisen tärkeäksi. Missä oli näin kiva luento?

    yst. A-M

    VastaaPoista
  3. sarafiina: Joo, ja vieläkin moni kyllä ajattelee täällä Suomessa kans että "Ehdottomasti eri ryhmiin, eihän heistä muuten kasva ihmisiä".

    Sun mahdollinen yksikkönä suhtautuminen ole ihme monestakin syystä johtuen. Minä voisin tehdä monen kohdan paremmin vaikka olen tässä ihan kaiken keskellä oleva henkilö!

    Kaksosten erottamisesta siis tunnistamisesta se vielä tuli mieleen että identtiset kaksoset oppii mun mielestä tunnistamaan, jos kokee sen tärkeäksi ja motivaatiota on... Ainakin mun perheen jäsenet oppivat tosi nopeasti. Kyselivät, katselivat. Heillä motivaatio tietysti oli korkealla ja sen tajuaminen että se on tärkeä asia D:lle ja S:lle ja tietysti heille itselle kans jos aikovat heidän kanssaan olla enemmänkin tekemisissä :) Oman kaksoskokemuksemme innoittamana olen itse koittanut oppia tunnistamaan toisten identt. kaksoset heti ensinäkemältä. Tosin nyt kun en ole eräitäkään kaksosia nähnyt vuosiin, saattaisi olla hankaluuksia tunnistamisessa. Ehkä.

    Jos tietää että ei ole erityistä kiinnostusta paneutua tunnistamisen opetteluun, ei tapaa paljoakaan tms. niin vinkkinä se että vois vaikka katsoa vaatetuksen ja sen heti painaa mieleen kunnolla ettei tarvi kysellä moneen kertaan samaa asiaa :)

    Nuo sepostukset ei ole sit suunnattu sulle Sarafiina! Eikä kannata kenenkään ottaa liian henk.kohtaisesti... Ei näitä asioita todellakaan osaa aina arvata ja aavistaa jos ei ole omaa kokemusta.

    A-M: Aivan, kaikki omina persoonina! Luento oli Helsingin monikkoperheet ry:n järjestämä. Asiantuntijana Lotta Heiskanen Väestöliitosta.

    VastaaPoista
  4. Jee, kiva kun tästä tuli sulta tietoa. En ole kauheesti ottanut selville (kun ei ole oikeastaan ajankohtaista), mutta miettinyt olen joskus. Kuulostaa tosi järkeviltä ajatuksilta. Eli kohdellaan kuin kahtena erilaisena ihmisenä, mutta toisilleen tärkeänä.

    Sun kaikki lapset on niin söpöjä. Olisi kiva päästä teitäkin näkemään. Ikävä teitä.

    VastaaPoista
  5. No niin, samoin. Olis hauskaa "kahvitella" sun ja pikkuisen kanssa päivät pitkät :). Joo, nuo kaksosjutut kuulostaa järkeville ja niin itsestäänselvillekin... mutta silti niitä on välillä niin vaikea ihmisten ja itse kans kuitenkin hoksata ja toteuttaa. Ja muistaa.

    VastaaPoista