sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

kamala sattumus -- a terrible thing

eilen oli vakava päivä. piti ihan lähteä yksin illemmalla kävelylle sulattelemaan tapahtunutta. meidän vauva, kaksi viikkoa vanha pikkuinen meinasi tukehtua. hän oksensi isosti maidot ulos imetyksen jälkeen ja ei meinannut saada happea. myös ylös noussut kirkas lima tukki tiehyeitä. vauvan tuska oli kamalaa katseltavaa. soitin hätäkeskukseen. kyyneleet poskilla oleva isi piti sinertyvää vauvaa sylissään. jälkeenpäin hän kertoi luulleen että W kuolee hänen syliinsä. kyllä se myös minun mieleeni tuli. onneksi saimme neuvoja kuinka toimia. lisäksi imin suullani --varmaan maailman kovimmalla hätäimulla-- sekä vauvan nenästä että suusta "ainetta" omaan suuhuni. se taisi olla käänteentekevä hetki. ambulanssimiehet olivat aika pian paikalla. heidän tultua tilanne oli jo rauhoittunut melkein kuntoon. kertoivat että noin pienellä henkitorvi (jos oikein ymmärsin) on vain mustekynän pään kokoinen! täytyy sanoa että saimme mitä parasta ja empaattisinta palvelua. lopuksi yksi miehistä --hänkin neljän pojan isä-- pyysi kertomaan eteenpäin että meidän alaovessa ei ole numeroa ja rapun kirjainta. eivät meinanneet löytää meitä. sanoivat että tällaisessa tapauksessa yhdellä minuutilla voi olla suuri merkitys. onneksi ei tarvitse jossitella.

yesterday was a serious day. later in the evening i needed to go for a walk and digest what happened. our baby, the two weeks old little one, almost choked. he puked up some milk after the breast feeding and couldn't get oxygen. also some clear slime came up and blocked the airway. it was awful to watch his suffer. i called the emergency number. dad, tears on his cheeks held the blue-turning baby. afterwards he told that he thought W will die in his arms. it also came to my mind. luckily we got advice what to do. in addition i sucked with my mouth --probably with the world's strongest suck-- both from the baby's nose and mouth some stuff to my mouth. it was probably the turning moment. the ambulance men came quite fast. the situation was almost ok when they arrived. they told that this small baby's airway is only the size of a pen top! i must say that we got the best and most empathic service. in the end one of the men --also a father of four boys-- asked us to tell forward that our front door doesn't have a number yet. they couldn't find us first. they said that in this type of situation one minute could mean a lot. luckily we don't need to speculate.



kelasin tapahtunutta koko illan. minun kyyneleeni tulivat vasta myöhemmin. mietin myös niitä, jotka ovat joutuneet kokemaan oman lapsen kuoleman. sellaisia vanhempia on paljon. toivottavasti minä en ole yksi heistä... toivottavasti kukaan meistä ei invalidisoi itseään ajattelemalla sellaisia, tulevia vaikeuksia. turha pelätä sitä mikä ei välttämättä koskaan tule olemaan totta. sen opin taas tämän vauvan saatuamme. olin etukäteen melkein varma että saisin taas rintatulehduksen ja muutenkin moni asia menisi vaikean kautta. kuten aiemmin. ja kas, ei mennytkään. tosin ilmavaivavauvan nro 2 taidamme taas saada :I

i went through the event the whole night. my tears came later. i also thought about those who needed to face the death of their child. there are lots of parents like that. hopefully i won't be one of them... and hopefully none of us cripples ourselves by thinking about such thoughts. fear things that will not necessarily ever be true. this i learnt again after this baby. before i was almost sure i will once again get the breast infection and that some other things would go the hard way. but wait, they didn't. though i must say that it looks like we got the baby number 2 with some stomach problems :I


onnea on perhe, lapset, lasten äänet, lasten leikki.

happiness is the family, children, noises of children, the play of children.

15 kommenttia:

  1. Järkyttävää! Onneksi kaikki kuitenkin meni loppujen lopuksi parhain päin. Ihmeellisesti sitä osaa tuollaisissa tilanteissa toimia.

    Monet ovat saaneet apua vatsavaivoihin vyöhyketerapiasta. Voimia teille tulevalle viikolle!

    VastaaPoista
  2. Huh huh, tuli kylmät väreet. Onneksi tilanne päättyi onnellisesti! Hienosti toimittu! Suuri halaus kaikille ja voimaa tilanteen aiheuttaman shokin käsittelyyn. Kyllä nuo pienet on niin herkkiä, mutta samalla niin vahvoja ja elinvoimaisia :)

    VastaaPoista
  3. voi kauheeta,mun piti lukee tää aika monta kertaa.mehän juteltiin just puhelimessa ku vauva alkoi oksentelee ja ihmettelit asiaa. en tajunnut että oli niin vakavasta kyse.kylläpä nämä lapset osaavat säikytellä.ihanaa että saitte apua nopeasti ja kaikki on nyt hyvin. voimahaleja sinne kaikille!olette rakkaita!

    VastaaPoista
  4. hei mehän juteltiin puhelimessa toissapäivänä eikä eilen...sorry sekotin päivät.

    VastaaPoista
  5. elämä on niin pienistä asioista kiinni.
    Vatsavaivat ei ehkä oo loppujen lopuks niin suuri hinta siitä että on jotain niin arvokasta perheessä kun William. (vaikka on se kyllä raskasta silti)
    Halauksia Heini!

    VastaaPoista
  6. Hei Heini!
    Luin blogiasi heti kerhosta haun jälkeen.. Ihan hirveä tilanne. Mahtavaa, että pystyit toimimaan paniikin hetkellä ja tilanne saatiin hallintaan. Kyllä näiden pikkuisten ja isompienkin kanssa saa olla sydän syrjällään.. Ja silti oman mielenrauhansa takia vain pakko luottaa, että elämä kantaa.
    Jaksamista vauva-arkeen & onnen hetkiä :) -J

    VastaaPoista
  7. Hienosti toimittu, Heini! Varmaan pelotti ihan älyttömästi. Onneksi kaikki kääntyi parhain päin. Olet oikeassa siitä, miten ei pitäisi invalisoida (erinomainen sanavalinta!) itseään ja elämäänsä ajattelemalla kaikkea, mitä voi sattua. Nyt ensimmäisen lapsen saatua sitä todella miettii kaikkea, mitä hänelle voi käydä ja ahdistuu. Pitäisi nauttia vaan näistä ihanista hetkistä!

    VastaaPoista
  8. voi heini, mikä hurja ja kamala juttu! osasit kuitenkin toimia. halauksen lähetän. kivoja kuvia.

    VastaaPoista
  9. Miten pelottava tilanne. Onneksi olit noin toimintakykyinen. Iso halaus, toivottavasti teidän ei tarvitse enää ikinä kokea vastaavaa.

    VastaaPoista
  10. Oh what a shock this must have been! Terrible. I'm glad it turned out well, and you were able to act rationally. huhhuh, my heart is still racing.

    Thanks for the reminder to appreciate our little ones. Lovely pictures.

    VastaaPoista
  11. Oh my goodness! That frightens me so much! How grateful I am that you were able to listen to the spirit inside of you to know what to do. Often I think how lost I would be as a parent without that. I think with little children, especially those who are so dependent upon you, that you recognize how fragile life is sometimes. I'm so glad that he is ok, and that you have a new little one!

    VastaaPoista
  12. Kiitos kaikille myötäelämisestä. Oli tärkeää jakaa asia ja kelata sitä mielessä. Tänään huomaan että alan päästä eroon niistä ajatuksista ja palailla entiselleen. Pysyköön se tila!

    Thank you everybody for your participating/discussing. It was important to me to share it and go through it many times at home alone too. Today I notice that I haven't thought about it in the same level any more. Hopefully will stay like this.

    VastaaPoista
  13. Meillä 1-vuotias oli tukehtua. Sopersin vain mielessäni "Isä älä anna X:n kuolla" ja toimin kuin apinan raivolla. Sitä vanhempana tekee kaikkensa, kaikkensa. Kuin ihmeen kaupalla sain esineen pois ja lapsi alkoi oksentamaan verta. Siinä sitten kannattelin taaperoa vessanpyttyä vasten ja oma keho vain tärisi tilanteen lauettua. Huh, säikähdyksellä selvittiin.

    Halaus sinulle ja teille kaikille!

    VastaaPoista
  14. voi kauhistus! kyyneleet valuu täällä poskia pitkin kun luin tekstisi. taivaan isälle kiitos, että ei käynyt kuinkaan! halauksia ja tsemppiä teille vauva-arkeen! onko teillä muuten gripe wateria vauvalle (käytittekö sitä koskaan S:n ja D:n kanssa?)? mä voisin lähettää jos tarvitset, laita mulle vaikka mailia jos haluat pullollisen. meillä gripe water on auttanut molempien poikien kanssa.

    <3

    VastaaPoista
  15. voi että, nyt kun luen tätä niin tuntuu vielä kauheemmalta, kun sillon kun kerroit! william möllötteli tyytyväisenä ja kaikki oli rauhaisaa... oli vaikee sisäistää, et edellisenä päivänä oli koettu tällasta. onneksi ei käynyt huonosti. jaksamisia teille!

    VastaaPoista