tiistai 20. huhtikuuta 2010

sima -- sima preparations

olen valmistellut simaa ekan kerran elämässäni. i've been preparing some sima for the first time in my life. sima is a drink we have around the 1st of may which is called vappu.
kierrekorkkipulloja löytyi kuin löytyikin tarpeeksi. after all i found/got enough glass bottles.
tein eilen seoksen vuorokaudeksi lepäämään huoneenlämpöön. jee ei tarvinnutkaan etsiä ämpäriä koska mahtui isoimpaan kattilaan vedenmäärällä neljä litraa. i made the mixture yesterday to rest in room temperature for a day. i didn't need to find a big bucket because it (with four liters of water) fit into the biggest pot.

tänään desinfioin pullot uunissa, pullotin siman ja laitoin ne jääkaappiin. viikon päästä pitäisi olla valmista. today i disinfected the bottles in the oven, bottled the sima and put them to the fridge. after a week it should be ready. (the drink is very nice, sweet and lemony).

7 kommenttia:

  1. Vai että ensimmäistä kertaa,onneksi olkoon ihan hyvältä näytti ja varmaan maistuukin.Ostin kaupasta viikko sitten pullon simaa.Luxusta ajattelin kun aina lapsesta saakka ollut sitä kotona tehtyä.Ei maistunut simalta.Sitten katselin lappua vieressä "ei saa myydä alle 18-vuotiallle".Nyt sitten teen taas itse sellaisen 4 litran satsin.Terveisin BG

    VastaaPoista
  2. Meidän pitäisi saada lauantaina pullotettua, niin ehkä ehtii ensi lauantaiksi. Sima on parasta! Ja ehdottomasti pitää tehdä itse, kaupasta ostettua ei voi edes kutsua simaksi. Paitsi Punnitse ja säästästä sai kotitekoisen makuista simaa - en tiedä saako enää.

    VastaaPoista
  3. BG: Oma sima paras sima. Toivottavasti minunkin onnistuu. Tuoksui ainakin hyvälle pullotusvaiheessa. Jos nyt onnistuu aion valmistaa joka vuosi, koska oli niin helppo tehdä.

    Tuittu: Hauskaa kun pidät siellä yllä Suomi-kulttuuria. Kannistollakin oli tänään kotitekoisen makuista simaa myynnissä. Pullo, litran tai vajaa, maksoi "vain" 6,90 e. Viime vuonna Kauppatorilla ostin joltakin mummolta ihanaa kotitekoista simaa.

    VastaaPoista
  4. 4 l vettä
    2,5 dl fariinisokeria
    2,5 dl valkoista sokeria
    2 sitruunan mehu puristettuna
    1/6 tai 1/8 teelusikallinen tuoretta hiivaa eli tosi vähän
    rusinoita

    Isoon kattilaan sokerit, kaada kiehautettu vesi päälle ja sitruunamehu. Jäähdytä n. 40 asteiseksi esim. kylmävesihauteessa ja siihen sit hiiva. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Sit pullota kierrekorkkipulloihin (uunissa kuumensin ne puhtaiksi). Pullottaessa lisää jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Huom. korkkia ei saa kiertää ihan tiukalle käymispaineen takia. Jääkaapissa valmistuu viikossa, mut huoneenlämmössä kuulemma kans vois koittaa 3 päivässä. Itse en uskaltanu kun ajattelin et jos tuleekin pahanmakuista käynyttä silleen? Valmista kun rusinat on nousseet pintaan.

    VastaaPoista
  5. Lisäys: Joku vuosi sitten totesin, että yllä olevassa ohjeessa kannattaisi olla ainakin kolme sitruunaa ja valkoisen sokerin määrän laittaisin suuremmaksi kuin fariinisokerin määrän.

    VastaaPoista