maanantai 29. maaliskuuta 2010

maanantain iloja -- monday joys

meidän ei ole tarvinnut ostaa paljon vaatteita E:lle. tänään ostimme muutamia kivoja ja tarpeellisia alehinnoin. nuo housut on sellaiset söpöt shortsimaiset pöksyt. E oli niistä ja paidasta aivan innoissaan. we haven't needed to buy lots of clothes for E. today we bought some nice ones that were discounted. these pants are cute shorts-pants. E was very enthusiastic about them and the shirt.

meillä oli myös kirjastopäivä. ja sämpyläntekopäivä. kehittelin parista ohjeesta tällaisen sämpyläohjeen: we also had a library day. and a roll baking day. i combined a couple of recipes.

5 dl vettä / water
50 g tuorehiivaa / fresh yeast
1 rkl sokeria / 1 tbls sugar
2 tl suolaa / 2 tsp salt
vajaa 0,5 dl rypsiöljyä / almost 0,5 dl oil
2 dl spelttijauhoja / spelt flour
2 dl neljän viljan hiutaleita (kämmenessä hienonna vähän) / four-grain porridge meal (crush them a little in your hand)
5 dl vehnäjauhoja / white flour
2 dl täysjyvävehnäjauhoja / whole wheat flour

liota hiiva nesteeseen. lisää muut aineet ja alusta venhäjauhoilla (jätin melko löysäksi, en aivan kimmoisaksi). anna taikinan kohota kulhossa liinan alla n. 15 min. tiskialtaassa lämminvesihauteessa. leivo taikinasta isoja tai pieniä sämpylöitä ja anna niiden kohota pellillä liinan alla sen aikaa kun uuni lämpiää. paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. itse paistoin n. 20 min. koska tein oikein isoja sämpylöitä.

mix the yeast with the water. add the other ingredients and mix and finish the dough with some additional wheat flour (i left the dough quite wet). let the dough to rise in the bowl under a towel for about 15 minutes in your sink in warm water. bake small or big rolls and let them rise on the oven sheet under the towel until the oven is hot. bake in 225 celsius for 15 minutes. i baked them for 20 because i made huge rolls.

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa täydelliseltä päivältä!

    VastaaPoista
  2. Näyttää tyytyväiseltä pojalta! Onko tuo Småfolkin paita, näyttää ainakin sellaiselta. Löysitkö jostain hyviä aleja? A-M

    VastaaPoista
  3. Pamela: Oli vähän kankea päivä niinkuin maanantait monesti mutta koitettiin tehdä jotain ilahduttavia asioita :)

    A-M: Kyllä molemmat paidat ainakin on Småfolkin. Vähän isoja ne paidat vielä on ja sukat myös. Ostin toiset pienemmät sukat heti perään. Joo, maahantuojalla oli parin päivän ystävämyynti. Vikana päivänä peräti -50 % ale. Olihan siellä helmiä aika paljon, mutta piti rajottaa vähän.

    VastaaPoista
  4. meillä tykätään kans Samusta ja Sallasta. Muita hyviä kirja ideoita seuraavaa kirjastoreissua silmällä pitäen?

    VastaaPoista
  5. Teidän pikkuisia ajatellen tulee suomalaisista mieleen sellainen kuin Kisun abc. Sit Maikki Harjanteen Minttu ym. kirjat on ollu hyviä ja sellaisia joihin moni lapsi voi eläytyä mukaan. Meidän 5-vuotiaita kiinnosti just kovasti monet riimittely ja lorumaiset kirjat kans, vaikka luulin kiinnostuksen menneen jo ohi. Oon huomannu et lapset tykkää/tykkäsi kovasti lukea ja katsella Richard Scarryn kirjakuvituksia. Koitan itse aina lainata muutakin kuin "tunnettuja" juttuja kuten Barbapapat, vaikka sekin on musta tosi hyvä ja hieno ja pidetty meillä. Silleen oon löytynyt monia helmiä, joiden nimiä en nyt tietenkään muista. Miinat ja Manut on lasten mieleen, mutta mua ne tekstit huvittaa. En välttämättä lukis jos ei olis pakko :) Lukeminen on niin meidän juttu. Voisin puhua siitä tuntikaudet. Kaiken hyvän lisäksi monet kirjat on auttanu meidän lapsia prosessoimaan eteen tulevia juttuja sen olen huomannut. Tässä nyt ei tainnut mitään vinkkejä pahemmin tulla. Kunhan turisin :)

    VastaaPoista
  6. Noh, edell. teksti tuli hieman huolimattomasti kirjoitettua. Tarkoitin tunnetuilla jutuilla esim. Barbapapa-kirjoja.

    VastaaPoista