lauantai 17. heinäkuuta 2010

ranta -- beach

lapset sai olla koko päivän rannalla. leppoisa päivä. oli kivaa kun sai oleilla pitkään samassa paikassa. aina välillä joku poistui ja haki lisää ruokaa kun toiset katsoi lapsia.

the children were able to stay at the beach for the whole day. a relaxing day. it was nice to hang around in one place for long time. sometimes somebody went back home and took more food while the other watched the kids.




2 kommenttia:

  1. Tiedän Heini, että Sinä varmasti vahdit poikiasi silmätarkkana rannalla, mutta saanko sittenkin kopioida tähän kommentiksi miten tunnistaa hukkuvan, niin moni pieni ihminenkin on tänä kesänä vajonnut veden alle!
    m-mix

    "Näin tunnistat hukkuvan. Hukkuva ihminen ei todellisuudessa huuda apua.

    Tiesitkö, että oikeassa elämässä hukkuvat eivät käyttäydy, kuten elokuvissa tai TV-sarjoissa, joissa pulaan joutunut huutaa apua ja huitoo vedessä, minkä ehtii?

    Todellisuudessa hukkuva käyttäytyy aivan toisin. Niin sanottu hukkuvan vaisto (Instinctive Drowning Response) saa ihmisen käyttäytymään aivan eri tavalla, sillä tukehtuminen käynnistää autonomisen hermoston tilaan, jossa ihminen toimii vaistonvaraisesti:

    - Hukkuva on vain harvoissa tapauksissa fysiologisesti kykenevä huutamaan apua, sillä hengityselimet ovat pääasiassa hengittämistä, ei puhumista, varten. Hukkuvan ihmisen suu on vuoronperään pinnan alla ja päällä. Hukkuvan suu ei käy pinnan päällä niin kauaa, että hän ehtisi hengittää ensin ulos, hengittää uudelleen sisään ja sen jälkeen huutaa vielä apua.

    - Hukkuva ei myöskään kykene huitomaan apua. Tämä johtuu siitä, että ihminen vaistonvaraisesti levittää hukkuessaan kätensä vaakatasoon ja koettaa painaa vettä alaspäin. Tällöin ihmisen on mahdollista pysytellä tai päästä pintaan hengittämään.

    - Hukkuva pysyy koko ajan pystysuorassa asennossa, mutta tiettävästi hän ei pysty potkimaan. Joidenkin tietojen mukaan oikeasti pulaan joutunut ihminen pystyy pysyttelemään veden pinnalla vain 20-60 sekuntia.

    Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö joku vedessä apua huutava ja huitova olisi pulassa. Tällaisessa tilanteessa ihminen on kuitenkin vielä kykenevä auttamaan itseään ja pystyy odottamaan pelastusta hieman pidempään kuin aiemmin mainitun kaltaisessa tilassa oleva. He eivät siis ole vielä hukkumaisillaan, mutta ymmärtävät olevansa vakavassa vaarassa.

    Lähde: On Scene Magazine: Fall 2006.

    Tunnista hukkuva

    Hukkumaisillaan oleva ihminen on usein varsin eleetön, pää taaksepäin kallistuneena, suu auki, pää veden pinnan tasolla, kertoo gCaptain.com -sivusto. Silmät lasittuneet tai kiinni. Hän voi hyperventiloida tai yskiä, mutta hän ei käytä jalkojaan potkimiseen ja kädet ovat vaakatasossa. Hukkuva voi myös yrittää kääntyä selälleen, tai yrittää uida johonkin suuntaan siinä edistymättä. Yksi hyvä tuntomerkki on myös se, että hukkuvan hiukset (jos sellaisia on) voivat olla silmillä. Yleensähän uidessa hiusten tullessa silmille ne pyyhkäistään heti pois kasvoilta.

    Antti Voutilainen / Poliklinikka.fi"

    VastaaPoista
  2. Tässä tuli aika paljon uutta tietoa mulle. Toivottavasti en koskaan koskaan joudu todistamaan tuollaista tilannetta. Sydäntä kylmäsi tämän päivän lööppiuutinen. Meidän uimavalvojana toimii mieheni M, koska minä helposti alan juttelemaan ihmisten kanssa kesken kaiken.

    VastaaPoista